Apsauga nuo žaibo

Jolanta Bagurskienė


Baigiasi žiema, ateina pavasaris, o kartu su juo – audrų ir žaibų sezonas. Daugelis galvoja, jog žaibosaugos sistema tėra ant stogo styrantis žaibolaidis su įžeminimu, bet ar tikrai?

Kas tai yra žaibosaugos sistema?
Žaibosaugos sistema skirstoma į išorinę (žaibo priėmėjai – perkūnsargiai, žaibo srovės nevedėjai, įžeminimas) ir vidinę, t. y. apsaugą nuo viršįtampių. Statistikos duomenimis, viršįtampiai sukelia apie 16 proc. visų sutrikimų elektros tiekimo sistemoje.Viršįtampiai – tai labai trumpi įtampos šuoliai nuo poros nano sekundžių iki keliasdešimties mikrosekundžių. Viršįtampiai gali susidaryti dėl tiesioginio žaibo smūgio į pastatą, elektros tinklus, įvykus žaibo išlydžiui netoliese pastato ar elektros tiekimo trukdžių. Pavojingais laikomi išlydžiai, kylantys 1,5 km nuotoliu nuo pastato.
Komentaras: trenkus žaibui geriausiu atveju bus sugadinta elektros instaliacija ir buitiniai elektros prietaisai, blogiausiu – sudegs pastatas ir žus žmonės.

Jei gyvenu daugiabutyje...
Gyvenant daugiabutyje vartotojas turėtų spręsti vidinės žaibosaugos įrengimo klausimą ir sumontuoti apsaugas nuo viršįtampių. Kiekvienas daugiabutis turi tinklo įvado paskirstymo skydą, kuriame ir montuojama apsauga nuo viršįtampių. „Specialistui tai nesudėtinga, ir jeigu tinklo paskirstymo skydelis tvarkingas, tai galima atlikti per pusvalandį“, – komentuoja Algimantas Griežė, UAB „Technogama“ vadovas.

Vidinės apsaugos klasifikavimas
„Žaibo energija yra tokia galinga, kad norint apsisaugoti, būtina ją nukreipti į žemę kuo toliau nuo įrenginių, todėl patikimai apsaugai reikia ne vieno, o keleto žaibosaugos modulių, ir visi jie yra skirtingi“, – intriguoja UAB „Technogama|“ vadovas. Viršįtampių apsaugos skirstomos bei žymimos A, B, C ir D raidėmis. Pirmoji pakopa yra A klasės ir ją privalo įrengti energetikai elektros tinklo įvade už apskaitos prietaiso. Žaibo iškrovikliai, statomi tinklo įvado skyde, priklauso B ir C pakopai. Paskutinės – D – klasės iškrovikliai statomi tiesiogiai prie saugomo įrenginio. |„Kuo toliau nuo įrenginio yra apsauga, tuo ji turi būti galingesne. Pavyzdžiui, C klasės žaibo iškroviklis gali būti dešimtis kartų galingesnis už D klasės, o savo ruožtu B klasės iškroviklis už C klasę galingesnis iki dešimties kartų“, – priduria specialistas.
Visu pakopų (A, B, C ir D) modulių paskirtis yra sumažinti įtampos šuolius iki nepavojingo mikroprocesorinei ir kitai technikai lygio, nukreipiant viršįampių ar žaibo energiją į žemę. Kadangi šį darbą laipsniškai atlieka visos pakopos, jos turi būti tarpusavyje suderintos. Vidinė apsauga nuo viršįtampių efektyviai apsaugo tik tuomet, jeigu yra teisingai sumontuota, tad patartina dėl sistemos įrengimo kreiptis į specialistus, o ne imtis saviveiklos.

Įrengimas
Kadangi apsauga nuo viršįtampių yra pakankamai sudėtingas inžinierinis įrenginys, jam būtinas projektas. Visų pirma reikia įvertinti, ar pastate yra išorinė žaibosauga – ypač pavojinga situacija, jei pastate įrengta vadinamoji aktyvinė žaibosauga, kuri „pritraukia“ žaibą. Jei ji yra, pastato įvade reikės bendrai įrengti B pakopos arba kombinuotus B+C pakopos iškroviklius. Po to rekomenduotina buto įvade pajungti C pakopos viršįtampių iškroviklius – tai jau bus patikima apsauga; taip pat papildomai įrengti D pakopos iškroviklius prie elektros lizdų, į kuriuos jungiami prietaisai, turintys mikroschemų (televizoriai, kompiuteriai). „Sumontavus visas – B, C, D – pakopos apsaugas, jūsų kompiuteris yra pakankamai gerai apsaugotas“, – patikina Rimas Lukšys, UAB „OBO Bettermann“ specialistas. Tai reiškia, kad atsiradus viršįtampiui apsaugos sistemos trumpalaikį įtampos impulsą nuves į įžeminimo sistemą, ir vartotojo elektros tinkle nebus pažeisti elektros prietaisai. Jei pastate nėra išorinės žaibosaugos, B pakopos iškroviklio montuoti nereikia.
Komentaras: išorinės žaibosaugos sistemos turi vieną minusą. Kai žaibas nuvedamas per žaibolaidį ir įžeminimo sistemą, per tuos laidus generuojamos labai stiprios elektromagnetinės bangos, kurios kelia didelį pavojų visai elektronikai. Todėl, įsirengus išorinę žaibosaugą, reikia įsirengti ir apsaugą nuo viršįtampių (jei pastate yra elektronikos).

Patikra ir patikimumas
Viršįtampio apsaugos nėra vienkartinės. Šios apsaugos moduliai turi indikacinius (vizualinis elementas) langelius. Jame esančiuose langeliuose, sugedus moduliui, pasikeičia spalva – iš baltos į raudoną. Tad jeigu viskas įrengta tinkamai, papildoma patikra nereikalinga. „O reikiama priežiūra, kaip ir paties elektros skydelio, yra privaloma, nes visi sujungimai yra varžtiniai, ir bent kartą metuose būtina juos patikrinti“, – teigia Algimantas Griežė, UAB „Technogama“ vadovas. Realiai sistemos tik sumažina tikimybę, kad bus pažeistas saugomas objektas. Kuo rimtesnė apsauga, tuo mažesne tikimybė, kad net pataikius žaibui kas nors bus pažeista. Tačiau tik profesionaliai suprojektuota ir įrengta apsauga nuo žaibo išlydžių užtikrina 98
proc. saugumą pastatams bei įrangai.

Skaitytojo klausimas:
Gyvenu daugiabutyje ir noriu įsirengti apsaugą nuo viršįtampių. Kiek tai kainuotų?

Minimali, bet būtina apsauga su C pakopa vienai fazei kainuoja daugiau kaip 100 litų (be įrengimo). B pakopos apsauga gali būti įrengiama visos laiptinės vienos tinklo fazės vartotojams bendrai, todėl ir apie 300 litų kaina pasirodys ne tokia jau didelė. Būtina įrengti ir kompiuterinio tinklo apsaugą, bet tai turėtų atlikti kompanija, kuri tiekia internetines paslaugas (jie privalo tai pasiūlyti ir atlikti). Kompiuteriniam tinklui apsaugos modulis kainuoja iki 100 litų (Algimantas Griežė, UAB „Technogama“).

Reikėtų įvertinti tai, ar yra išorinė žaibosauga|: jeigu tokia yra, pastato įvade turėtų būti sumontuota B klasės apsauga (gal ji jau yra sumontuota?). Tai kainuotų maždaug nuo 650 Lt.
Po to reikia įrengti viršįtampių apsaugą (C klasės ) įvadiniame buto įvade – tai kainuotų nuo 150 iki 330 Lt. (Rimas Lukšys, UAB „OBO Bettermann“ specialistas).