Stogų dengimas - "Eternit Akmenė" banguotais lakštais

Lietuvos statybų rinkoje didžiausią paklausą turi trys „Eternit Akmenės“ gaminami banguoti lakštai:
„Gotika“.„Gotiką“ dažniausiai renkasi statantys individualius namus, kurių stogo nuolydis daugiau kaip 30 laipsnių. Šio tipo lakštas yra trumpas, nupjautais kampais, o banga didelė, todėl susiformuoja „S“ formos čerpę primenanti struktūra. „Gotikos“ lakštus derinant su „S“ formos vėjalentėmis, kraigo ir briaunų gaubtais, galima įgyvendinti sudėtingiausius architektūrinius sumanymus.
„Baltijos banga“. „Baltijos banga“ - optimalaus dydžio (naudingas plotas - 0,65 kv. m) lakštas, sveriantis 11 kilogramų. Vienas populiariausių „Eternit Akmenė“ gaminių. Šiuos lapus paprasta tvirtinti - tam tikslui juose padarytos skylės, nupjauti kampai. Lapai komplektuojami drauge su vėjalentėmis, kraigų ir briaunų gaubtais ir kitomis „Eternit Akmenė“ įmonėje gaminamomis stogo apdailos detalėmis. Dengti stogus „Baltijos bangos“ lakštais greita ir patogu, todėl jie naudojami tiek individualioje, tiek pramoninėje statyboje.
„Klasika“. Aštuonių bangų lakštai savo banguotumu atitinka senąjį šiferį, todėl plačiai naudojami tiek dengiant naujus stogus, tiek atnaujinant ar taisant senus. Renovuojant stogą, medinė konstrukcija gali būti paliekama, jeigu ji yra tinkama naudoti. Pagrindinis „Klasikos“ privalumas - jos paprastumas. Lapai skirti ne tik privačiai statybai, bet ir ūkiniams ar pramoniniams pastatams. Aštuonių bangų lakštams komplektuojamosios detalės negaminamos.

Šie trys populiariausi produktai yra dažomi ruda, vyšnine, žalia, juoda, klasikine raudona spalvomis. Taip pat „Eternit Akmenė“ siūlo nedažytą pilkos spalvos produkciją.

Šlaitinių stogų, dengtų banguoto beasbesčio šiferio lakštais, dangos įrengimo reikalavimai:

1. banguoto šiferio lakštais dengtų šlaitinių stogų nuolydis turi būti didesnis kaip 7 laipsniai;
2. banguoto šiferio lakštų pritvirtinimo vietos turi būti ant bangos viršaus;
3. šiferio dangoje stogo nuolydžio kryptimi kas 18 m turi būti įrengtos deformacinės siūlės. Kai pastato ilgis iki 25 m, deformacinės siūlės nebūtinos;
4. antenos ir įvairios atotampos turi būti tvirtai pritvirtintos prie stogo pagrindo konstrukcijų ir pereiti per stogo dangą per skyles šiferio lakštų bangų paviršiumi. Šios skylės turi būti užsandarintos;
5. esant galimybei, vėdinimo šachtos, deflektoriai, vamzdžiai ir kita inžinerinė įranga turi būti stogo kraigo dalyje;
6. stogo plokštumų susikirtimo vietos turi būti sustiprintos papildomais hidroizoliacinės dangos sluoksniais;
7. stogo sandūros prie sienų turi būti padengtos skarda. Skarda turi būti užleista ant vertikalaus paviršiaus ne mažiau kaip 150 mm. Prie vertikalaus paviršiaus tvirtinamos skardos kraštas turi būti patikimai užsandarintas, kad į stogo konstrukcijas nepatektų vanduo. Skarda ant banguoto šiferio lakštų turi uždengti bent vieną visą lakšto bangą;stogo vietose, kuriose numatomos praėjimų ir vaikščiojimo zonos, turi būti įrengti ne mažesnio kaip 400 mm pločio paklotai.

Gamintojo pateikiama dangų "Gotika", "Klasika" ir "Baltijos banga" montatavimo instrukcija ir techniniai dangų paramentrai, bei pateikiamas montavimo demonstracinis filmukas.